Validar les seves emocions.

validar les emocions - Gemma Jurado - Criança Respectuosa

Validar les emocions significa compartir-les, estar-hi d’acord?

 

Res més lluny, validar les emocions significa acceptar sense judici les emocions i sentiments que els nostres infants van experimentant al llarg del dia.

 

Validant les seves emocions aconseguirem posar nom a allò que estan sentint i serà clau per ajudar-los a créixer emocionalment. Aquest treball els ajudarà a identificar i acceptar les diferents emocions que experimenten per tal de trobar recursos adequats a cada infant i a cada família i aconseguir una correcta gestió emocional.

 

D’altra banda validant les seves emocions els hi estem fent arribar el missatge que el que senten és vàlid i ens importa. Aquests són aspectes que afavoreixen a l’hora de construir un autoconcepte positiu, una autoestima saludable i un correcte sentit de pertinença i connexió.

 

Què sent un infant quan li diem…

“No passa res”, “no ploris per aquesta ximpleria”, “no tinguis por”, “no és per tant”. És a dir quan traiem importància a allò que sent i l’intentem convèncer que sent tot el contrari? Doncs que neix en ell un sentiment d’incomprensió, d’inseguretat i d’incertesa que el fa sentir en desconnexió amb el pare, la mare, la mestra. Com a resultat tenim un infant que pot mostrar amb més força el seu malestar emocional en forma de plor, de crits, de cops… o bé  pot acostumar-se a negar i reprimir el que sent amb el perill tant físicament com psicològicament que fer-ho comporta.

 

És important doncs que quan els nens i nenes ens estiguin mostrant les seves emocions els acompanyem des de l’amor i el respecte expressant simplement el que veiem i empatitzant amb el que senten. “Veig que estàs molt enfadat perquè vols menjar més xocolata, a mi també m’agradaria menjar-ne més però hem de reservar una mica de gana per l’hora de dinar” podria ser un exemple de validació emocional. Fer-ho els ajudarà a sentir-se compresos, acceptats i serà més fàcil gestionar les emocions que sent. Com més connexió existeix entre educadors i infants més fàcil és resoldre respectuosament els conflictes.

 

T’agradaria sentir-te acompanyat en el teu aprenentatge?

Si sents que aquesta filosofia educativa ressona amb els teus principis i vols sentir-te acompanyat per tal de posar-los en pràctica, puc ajudar-te mitjançant les sessions personalitzades en línia. Pots contractar una sessió individual escrivint-me a gemmajurado@gemmajurado.com

 

 

 

 

GRACIAS

POR SUBSCRIBIRTE!