Temps fora positiu o temps fora punitiu?

temps fora positiu - Gemma Jurado - Criança RespectuosaEl temps fora positiu, és una eina de la Disciplina Positiva, on s’ofereix un temps de reflexió respectuós. Es tracta d’oferir un temps de calma tant per als pares com per als infants amb la finalitat d’acompanyar-los per tal que puguin realitzar una correcta gestió emocional. És una gran oportunitat per a treballar l’assertivitat i la connexió emocional entre l’infant i l’educador.

 

Per què no funciona el temps fora punitiu?

El temps fora punitiu consisteix a manar a l’infant que resti quiet i sol a un lloc acordat (racó, cadira, habitació…) per tal de calmar-se i reflexionar sobre el seu comportament.

El temps fora punitiu és un recurs conducivista i autoritari que pot oferir resultats a curt termini amb nens disposats a obeir al poder i l’autoritat dels adults.

Es tracta d’una eina allunyada dels nostres desitjos com a pares i educadors compromesos amb l’acompanyament democràtic i respectuós dels nostres infants.

L’ús del temps fora punitu sembla més “amable” que fer una bufetada o cridar pel fet de no involucrar abús físic o verbal. Tot i que des del punt de vista del nen, el temps fora punitu és experimentat com un càstig que pot causar-li vergonya i humiliació, sobretot quan es fa en presència d’altres persones.

El temps fora punitiu porta una sèrie de missatges negatius amagats. Un d’ells és quan el fem servir amb infants amb rebequeries, plors o molt enrabiats. El missatge que els hi fem arribar és que no els volem al nostre costat quan experimenten aquesta sèrie d’emocions. Aquest missatge els pot portar a suprimir els seus sentiments i a no expressar les seves emocions.

Per altra banda, el temps fora punitiu no tracta l’origen ni el motiu de la “conducta inapropiada“. Tots sabem que els infants, degut a la seva immaduresa, poden actuar de manera errònia tot i tenir bones raons per a fer-ho.

 

Com funciona el temps fora positiu?

El temps fora positiu és una eina de la Disciplina Positiva (també aplicat en la metodologia Montessori). És una alternativa eficaç al temps fora punitiu o càstig tradicional. Es basa a oferir un espai triat amb ajuda de l’infant on retirar-nos per tal de sentir-nos millor sempre que ho necessitem. El temps fora positiu és una eina tant pels infants com pels adults. Es pot fer servir tant sòl com acompanyat.

Explicarem als infants que el fet de retirar-nos és beneficiós per tal d‘ajudar al nostre cervell a trobar una solució  respectuosa amb nosaltres mateixos, amb els altres i amb la situació. Quan estem enfadats o nerviosos perdem la connexió amb la part del nostre cervell que ens permet trobar bones solucions i és més fàcil que actuem de manera agressiva o violenta. Relaxar-nos ens ofereix la possibilitat de gestionar els conflictes d’una manera més amable.

Per tal que sigui una eina realment efectiva hauria de tenir en compte el següent:

  • Triarem i decorarem l’espai amb l’ajuda dels nostres infants. És un espai on té cabuda tot allò que ens ajudi a sentir-nos millor (contes, peluixos, colors, papers, tisores, coixins…).
  • És una opció lliure. Podem anar-hi sempre que ho necessitem. Si veiem o creiem que el nostre infant ho necessita el convidarem a visitar l’espai. Mai l’obligarem a anar-hi.
  • Podem anar sòls o acompanyats (dels pares, germans, amics…).
  • Dissenyarem conjuntament les regles d’ús. Reflexionarem amb antelació sobre quines són les situacions que creiem que poden necessitar l’ús de l’espai.
  • Un cop aconseguim relaxar-nos hem de trobar-nos per tal de resoldre el conflicte. El temps fora positiu no es tracta d’una eina d’evasió. Sempre va lligat a una posterior solució del conflicte des del respecte, l’empatia i l’assertivitat.

T’agradaria sentir-te acompanyat en el teu aprenentatge?

Si sents que aquesta filosofia educativa ressona amb els teus principis i vols sentir-te acompanyat per tal de posar-los en pràctica, puc ajudar-te mitjançant les sessions personalitzades en línia. Pots contractar una sessió individual escrivint-me a gemmajurado@gemmajurado.com

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

GRACIAS

POR SUBSCRIBIRTE!