Mares helicòpter, ets una d’elles?

mares helicòpterHavies sentit a parlar alguna vegada de les mares helicòpter? (Els pares també ho són però com la majoria de les persones que em llegiu sou dones doncs parlaré en femení encara que també m’estaré referint als pares masculins).

Aquest és un terme que s’utilitza per parlar d’aquelles mares que voletegen constantment al voltant dels seus fills, oferint-los una sobreprotecció que lluny de les seves intencions, el que aconsegueix és danyar seriosament l’autoestima i l’autonomia dels infants.

Descobreix si ets una mare helicòpter

  • Estàs pendent de totes les activitats diàries del teu fill/a?
  • Penses que el teu fill/a sempre necessitarà la teva ajuda?
  • Et frustra que el teu fill/a no compti amb la teva opinió en les seves decisions?
  • Deixes que el teu fill/a es quedi sol/a a casa i que vagi a l’escola sol/a?
  • A l’hora dels deures sempre l’ajudes?
  • Esculls les seves extraescolars (esport, idiomes, música) o les decideix ell/a?
  • T’encarregues de preparar les coses per a l’endemà (motxilla, entrepà, roba d’esport)?
  • Resols els seus conflictes i els ofereixes solucions?

Aquestes són algunes de les preguntes que et donarà pistes per saber si estàs acompanyant al teu fill en la seva aventura de créixer i ser o bé si estàs dirigint, controlant i organitzant la seva vida segons les teves expectatives sobre el que ha d’arribar a ser.

La hipermaternidat, a llarg termini, acaba generant nens insegurs, frustrats, de vegades enfrontats a les seves mares i amb poca capacitat per poder responsabilitzar-se dels seus actes i activitats, així com d’enfrontar-se als reptes que apareixen en les seves diferents etapes vitals.

Una altra de les pèrdues associades a mantenir als nostres fills sota aquesta “bombolla de protecció” és la manca de consciència i gestió emocional que provoquem en ells. Aconseguim nens que no es coneixen a si mateixos, que són incapaços de regular les seves emocions i que ignoren les seves necessitats.

 

Acompanyar, aquí hi ha la clau!

Acompanyar als nostres fills des de l’amor i el respecte és tot un repte, per fer-ho correctament a mi em funciona preguntar-me sempre: el que per mi és el millor, també ho és per a ells?, sóc capaç de permetre’l explorar, preguntar, somiar, anhelar?, si jo estigués en la seva situació i tingués la seva edat, també sentiria el mateix?, sóc capaç d’escoltar-lo sense fer judicis de valor?

Alliberar la nostra criança de les expectatives respecte als nostres fills (el seu físic, la seva personalitat, la seva capacitat intel·lectual, els seus gustos, els seus èxits, la seva motivació …) ens oferirà la possibilitat d’apropar-nos al model de mare far, una alternativa que sens dubte els empoderarà i oferirà eines emocionals i valors útils per a caminar per la seva pròpia vida.

Potser també et pot interessar …

10 regles per educar des de l’amor i el respecte.

GRACIAS

POR SUBSCRIBIRTE!