Estratègies per a calmar les rebequeries.

rabieta rebequeriaSi ets mare o pare has sofert en algun moment les inevitables rebequeries.

Les rebequeries són comportaments emocionals totalment naturals en els nostres fills. Succeeixen com a resultat d’emocions intenses desagradables com la frustració.

Experimentar una emoció desagradable i no tenir eines per a gestionar-la correctament ens porta a esclatar en una enrabiada. Tranquil·la, la maduració del teu fill i les estratègies que et proposo t’ajudaran a calmar aquestes temibles rebequeries.

Per què el meu fill té rebequeries?

Els éssers humans experimentem emocions que segons estudis científics comencem ja a experimentar en el ventre matern. Així que la ràbia, la ira i l’empipament són emocions desagradables que estan presentin en nosaltres des del nostre naixement.

Si partim que totes les emocions compleixen una funció adaptativa i han de ser expressades, llavors la ràbia no sols és normal expressar-la sinó que també és saludable i beneficiosa per a la nostra salut emocional.

Però què passa quan el nostre fill no és capaç d’expressar-la i gestionar-la correctament? Doncs que apareixen les rebequeries!

Això ocorre perquè el seu cervell encara no està prou madur per a poder controlar la frustració que sent davant l’obligació d’haver de fer alguna cosa que no vol o deixar de fer allò que vol continuar fent.

I què ocorre amb mi?

Doncs que en una certa manera també sofreixo una rebequeria. Si no sóc capaç de mantenir la calma i perdo els nervis m’acabo frustrant i enfadant per no ser capaç de bregar amb l’estat emocional del meu fill.

Perdre els papers, enfadar-me i cridar-los no sols no ajuda sinó que agreuja el problema fent que els nens no sols sentin ràbia sinó que també sentin por, desconfiança i inseguretat.

La clau és aprendre a acompanyar aquests moments des de la serenitat per a ajudar-los al fet que siguin capaces de calmar la rebequeries.

Llavors que puc fer davant una rebequeria?

  1. Identifica el motiu de la rebequeria.
    Si la rabieta està produïda per un capritx insatisfet, segons els experts es tracta d’una rabieta del “cervell superior” o “conscient”. És a dir, és una rabieta produïda conscientment pel nen. En aquesta mena d’enrabiades el nen es calmaria en aconseguir allò que desitja. Solen ser rebequeries que ocorren en nens majors de 3 anys.
    En canvi si es tracta d’una rabieta del “cervell inferior” o “inconscient” estem davant una explosió emocional que genera una necessitat que ha de ser atesa. Solen ser rebequeries que ocorren en nens menors de 3 anys.
  2. Ajuda’l a reconèixer l’emoció que està provocant la seva rabieta. Amb la validació emocional estarem acceptant les emocions que els nostres fills senten encara que no estiguem d’acord amb la seva conducta. És una manera de demostrar-li que el que sent és important i que ha d’expressar-ho. Anirem madurant i aprenent a gestionar-ho millor.
  3. Empatitza amb les emocions i sentiments que et mostri. “T’agrada molt el gelat, veritat?”, “i t’has enfadat molt per no poder-ho prendre ara”. I aprofita per a oferir-li noves alternatives “què et sembla si havent dinat sortim a passejar i buscarem un a la gelateria?”. Sempre connecta primer i redirigeix després.
  4. No prenguis la seva enrabieda com una cosa personal. Fer-ho despertarà en tu frustració si no ets capaç de parar-la i et portarà a empitjorar la situació. Mantenir la serenitat, romandre a prop i ajudar-ho al fet que es calmi des del teu propi centre serà molt més efectiu.
  5. Evita intervenir físicament agarrant-ho o subjectant-ho utilitzant la força. El moviment de la rebequeria l’ajuda a descarregar l’estrès que li genera l’emoció desagradable. Prova de mantenir-te a prop oferint contenció emocional des de la proximitat. Quan vegis que es va calmant pots oferir-li la teva mà, una carícia o una abraçada. El contacte físic els reconforta en la majoria d’ocasions.

Ara ens toca viure les rebequeries des d’un altre prisma i fer tot el possible per mantenir la tranquil·litat per a ser capaces de realitzar un acompanyament respectuós, així que… LA CALMA T’ACOMPANYI!

 

T’agradaria sentir-te acompanyat en el teu aprenentatge?

Si sents que aquesta filosofia educativa ressona amb els teus principis i vols sentir-te acompanyat per tal de posar-los en pràctica, puc ajudar-te mitjançant el servei d’‘assessorament personalitzat online. Pots contractar una sessió individual escrivint-me a gemmajurado@gemmajurado.com

 

Potser també et pot interessar:

Validar les seves emocions.

GRACIAS

POR SUBSCRIBIRTE!