El poder de les rutines en els nens

Sentim parlar moltíssim sobre les rutines en la vida dels nens però quan decidim que els nostres fills tinguin rutines de sobte ve algú en qui confies i et diu que el millor que pots fer és trencar la rutina, Com!?. Aquí em trobava jo amb un nen de 2 anys i mig a qui les rutines li funcionaven i ens funcionaven estupendament, davant una educadora de preescolar que m’aconsellava trencar-li les rutines per a ajudar-lo a créixer amb més flexibilitat.

Així que aquest va ser el meu gran descobriment sobre les rutines: Són necessàries? SI. Són beneficioses? SI. Es poden trencar de tant en tant? SI i aquí era on jo fallava, en la rigidesa amb la qual vivia la rutina del meu fill i el que aconseguia amb una rutina tan rígida era traslladar aquesta rigidesa a la seva vida.

¿Què són les rutines?

Una rutina és una sèrie d’activitats que es realitzen de manera regular, de manera rutinària a la nostra vida diària. Encara que dit així pugui semblar avorrit, el realitat les rutines ens ajuda a saber el que ve després i ens permet organitzar-nos millor.

Les rutines a casa ens ajuden a organitzar la vida familiar i evitar que aquesta es torni caòtica i desordenada.

Les rutines en la vida dels nostres fills els facilita l’aprenentatge sobre la base de la repetició d’activitats i són fonamentals per a construir hàbits.

L’alimentació, el somni, la higiene i el joc són parcel·les de la vida dels nostres fills on és important establir les primeres rutines per a crear des d’edats primerenques hàbits saludables.

La rutina diària és per als nens el que les parets són per a una casa, els dóna fronteres i dimensió a la vida. La rutina dóna una sensació de seguretat. La rutina establerta dóna un sentit d’ordre del qual neix la llibertat.

Rudolf Dreikurs

El gran repte és aconseguir dissenyar una rutina còmoda, eficaç, amena i amb espai per a una certa flexibilitat. Just el que a la meva rutina li feia falta!

Quins beneficis aporten les rutines als nens?

 • Generen seguretat i confiança.
 • Afavoreixen el desenvolupament de l’autonomia i d’una autoestima saludable.
 • Els ajuda a organitzar-se millor.
 • Ofereixen equilibri emocional.

Quins beneficis aporten les rutines a les mares i als pares?

 • Ens ajuden a organitzar-nos millor.
 • Millora l’ambient familiar.
 • Eviten lluites de poder i conflictes.
 • Afavoreixen la creació de moments de connexió amb els nostres fills.

Com planificar la meva rutina familiar perquè sigui atractiva i reeixida?

 • Compta amb la participació dels teus fills en la planificació de la rutina. Escoltar les seves opinions i fer-los partícips augmentarà la connexió i el sentit de pertinença. Decidir per un mateix allò que ha de realitzar i quan ho ha de realitzar genera un compromís i sentiment de responsabilitat major que quan t’ho ordenen o planifiquen sense la teva participació.
 • Comprova que les activitats i els tempos que heu marcats són realistes i es corresponen al moment maduratiu dels vostres fills. Les rutines han d’oferir seguretat, així com motivar i encoratjar a continuar realitzant l’activitat per a obtenir una major autonomia i han de fomentar l’autoestima saludable.
 • Crea un tauler visual atractiu i permet que els teus fills ho personalitzin al seu gust. Pots fer un tauler per a treballar hàbits saludables (higiene, descans, oci…) i un altre per a les activitats personals (horari escolar, extraescolars, temps lliure i joc, tasques domèstiques…) o bé fer-ho tot en un únic suport. IMPORTANT: em va funcionar molt bé reservar un espai per a anotar els assoliments i èxits. (rentar les dents al matí 4 dies seguits!!!!)
 • Accepta els imprevistos i treballa la flexibilitat. Hi ha moments en la vida dels nostres fills que el ritme és diferent (malestar general, cansament, desequilibri emocional, cap de setmana, vacances) i és important prioritzar i realitzar només allò que és necessari.

Ara som-hi, toca realitzar una reunió familiar per a acordar les rutines de cadascun i utilitzar la nostra imaginació i creativitat per a realitzar un tauler de rutines que ens acompanyi i ajudi a aconseguir bons hàbits de vida!

Potser també et pot interessar:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

GRACIAS

POR SUBSCRIBIRTE!