Educar amb intel·ligència emocional

El terme d’intel·ligència emocional apareix per primera vegada a l’inici de la dècada dels noranta de la mà dels psicòlegs Salovey i Mayer encara que es popularitzà gràcies al psicòleg nord-americà Daniel Goleman i el seu llibre “Intel·ligència Emocional“.

 

La intel·ligència emocional es podria definir com la capacitat que una persona posseeix per conèixer, entendre, expressar i gestionar de forma correcta i de manera equilibrada tant les seves emocions com les dels altres.

Les cinc categories de la intel·ligència emocional

La Intel·ligència Emocional es divideix en dues grans àrees i en cinc categories:

1. Inteligencia Intrapersonal: Capacitat que ens permet conèixer-nos, de veure com som i el que volem. La Intel·ligència Intrapersonal es compon de 3 categories:

· Autoconsciència: Es basa en reconèixer i identificar les pròpies emocions i els efectes que aquestes tenen sobre nosaltres tant a nivell físic com psíquic.

· Autorregulació: Es tracta de la capacitat de manejar les emocions de forma adequada i equilibrada.

· Automotivació: Habilitat per ordenar les emocions i enfocar-les cap a un objectiu essencial fent front als problemes i trobant solucions.

2. Inteligencia Interpersonal: Capacitat d’entendre a altres persones i interactuar amb ells. La intel·ligència intrerpersonal està formada per:

· Empatia: Capacitat de posar-nos al lloc de l’altre i saber com se sent, de comprendre la seva visió de la realitat, la seva postura així com les seves necessitats.

· Habilitats socials: Conjunt de recursos que ens permeten relacionar-nos de manera correcta amb altres persones i mantenir bones relacions socials.

 

Què aconseguirem al entrenar i educar amb intel·ligència emocional?

A l’entrenar la nostra capacitat emocional augmentem la nostra habilitat a l’hora de gestionar les nostres emocions transformant-nos així en persones amb major autoestima, més assertives, empàtiques i amb agilitat a l’hora de trobar solucions creatives als conflictes. Entrenem així mateix la nostra capacitat de gestionar l’estrès i aprenem a automotivar-nos per aconseguir les nostres metes i objectius.

Tot aquest entrenament farà que els nostres nens creixin sabent relacionar-se amb ells mateixos (Intel·ligència Intrapersonal) i amb els que els envolten (Intel·ligència Interpersonal) des de l’assertivitat, el respecte i la no violència.

 

Cinc recursos per fomentar la intel·ligència emocional de l’infant

La intel·ligència emocional és un procés educatiu de caràcter transversal i com a tal perquè sigui efectiu s’ha d’anar ensenyant durant totes les etapes evolutives del nen incorporant en el dia a dia didàctiques emocionals com:

 

1. Reconèixer les emocions bàsiques. A partir dels dos anys d’edat el nen sol estar preparat per interactuar de manera més oberta amb la resta de persones que l’envolten habitualment. És un bon moment per començar a fer-los hàbils en el reconeixement de les emocions bàsiques com la ràbia, l’alegria, la tristor, la por, la sorpresa i el fàstic. Per fer-ho podem utilitzar els contes, observar fotografies de rostres amb expresions, dibuixos i il·lustracions.

2. Saber identificar les emocions. A partir dels cinc anys els nens ja poden identificar i anomenar amb exactitud les emocions que estan sentint: “estic enfadat per que plou i no podem anar d’excursió”. És important que en aquestes ocasions acceptem les emocions que els nostres nens ens mostren amb un simple: “oh, entenc que estiguis enfadat” millor que dient-li: “Vaja, no és tan greu ja anirem un altre dia”. L’actitud d’escolta i reconeixement de l’emoció del nen ens ajudarà per seguir entrenant l’empatia i ajudarà a gestionar millor la frustració per no poder aconseguir el seu objectiu.

3. Desenvolupar l’empatia. Per fomentar el desenvolupament de l’empatia cal dialogar amb el nen fent-li preguntes del tipus: “Com creus que se sent la teva germana després del que li has dit?” Entrenar-nos amb la lectura dialèctica i reflexiva de contes infantils és una bona opció per anar posant al nen en el lloc dels personatges de les històries i animar-lo a reflexionar.

4. Desenvolupar la comunicació: Expressar i saber escoltar. És important crear un ambient de comunicació comprensiu, còmode i obert al diàleg així com basar-nos en una comunicació no violenta on regni el respecte mutu i on no hi hagi lloc a malentesos, siguem clars i coherents a l’hora d’expressar-nos ja que en el llenguatge no verbal és on resideixen i mitjançant el qual s’expressen les nostres emocions bàsiques.

5. Reconèixer i identificar les emocions secundàries. Un cop dominem el món de les emocions bàsiques podem començar a ampliar la nostra capacitat per identificar emocions derivades de les emocions bàsiques com ara la rancunia i l’odi derivades de la ràbia, el plaer, la diversió i l’entusiasme derivades de l’alegria, la pena, la soledat, la decepció …

 

Afegirieu altres estratègies educatives que us funcionin amb els vostres infants?

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

GRACIAS

POR SUBSCRIBIRTE!