Criança positiva: educar aturant el pilot automàtic.

Varies són les vegades que com a mare m’he trobat educant al meus fills en pilot automàtic i navegant sense rumb passant de l’autoritarisme a la permissivitat sense saber com posar fi i sortir d’aquest bucle esgotador.

 

Les presses de les primeres hores del matí i el cansament al final de la tarda eren els moments més indicats perquè tota la teoria apresa desaparegués per art de màgia i comences a navegar novament en el tan poc profitós i amigable pilot automàtic.

 

La gran sort és que prendre consciència del meu comportament juntament amb l’aprenentatge de nous coneixements, com els proposats per la disciplina positiva, i posant-los en pràctica, el meu cervell (i el teu també), gràcies a la seva plasticitat, és capaç de crear noves sinapsis i establir nous hàbits de comportaments més amables i respectuosos amb els nostres fills i filles.

 

Com fer-ho de de la Disciplina Positiva?

Aquests són alguns dels consells proposats des de la disciplina positiva i que treballats en el dia a dia et portaran a aconseguir ser més amorós, amable i respectuós a l’hora d’educar.

 

  • Centra’t a trobar solucions més que en trobar castics. Centra’t a posar en pràctica les conseqüències naturals “si plou i surts al carrer sense paraigües et mullaràs” i si ho consideres necessari les conseqüències lògiques, aquelles que requereixen la intervenció de l’adult per seguretat, “si noto que et deixes anar de la mà per travessar el carrer te l’hauré d’agafar ben fort”.
  • Escolta activament al teu fill o filla i assegura’t que entens el que t’està explicant. Aquest hauria de ser l’element clau en tot procés de comunicació. Practicar-lo enfortirà la relació amb els notres fills i filles.
  • Connecta amb ell o ella abans que corregir-lo. És important saber quina necessitat existeix darrere d’un determinat comportament, connectar amb ell ens pot ajudar a entendre millor que el porta a actuar com ho ha fet i des d’aquest punt intentar aportar-li una manera més positiva de fer-ho un altre vegada.
  • Comunica’t de manera amable però ferma alhora. No serveix de res utilitzar paraules humiliants, insults, crits. Tractem-los amb el respecte que tots els éssers vius es mereixen.
  • Verifica el seu estat emocional i identifica els teus sentiments i emocions. Entendre quines emocions senten ens ajudarà enormement a l’hora d’ajudar-los a gestionar-les correctament.
  • Ofereix la possibilitat de negociar i arribar a un acord des de la comunicació horitzontal, d’igual a igual. Tots som part del mateix sistema familiar, per tant també tenim dret a dir la nostra opinió sense barreres. No hem de tenir por a equivocar-nos.
  • Afronta els errors com a grans eines d’aprenentatge. Una persona feliç no és aquella que no s’equivoca, sinó aquella que ha sabut afrontar els obstacles i aprendre dels errors.
  • No desesperis, no som perfectes! Nosaltres aprenem a ser pares i mares amb els nostres fills i filles i ells aprenen a ser fills i filles amb nosaltres.

 

Com pots veure la llista podria ser infinita i és totalment personalitzable a cada família, ja que la finalitat de la disciplina positiva és aconseguir pares i mares que prenguin consciència de les seves accions i es responsabilitzin per tal d’aconseguir canviar aquells patrons i conductes educatives que senten que no estan en coherència amb l’amor incondicional que senten per als seus fills i filles.

 

T’agradaria sentir-te acompanyat en el teu aprenentatge?

Si sents que aquesta filosofia educativa ressona amb els teus principis i vols sentir-te acompanyat per tal de posar-los en pràctica, puc ajudar-te mitjançant les sessions personalitzades en línia. Pots contractar una sessió individual escrivint-me a gemmajurado@gemmajurado.com

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

GRACIAS

POR SUBSCRIBIRTE!