Claus per a millorar la comunicació familiar

La comunicació familiar no sempre és fàcil però com a pares hem de parar atenció tant a la comunicació verbal, el que diem amb paraules, com a la comunicació no verbal, el que diem amb els gestos, la mirada, el to de veu… No hem d’oblidar que som el model a imitar pels nostres fills i tal com nosaltres ens comuniquem així ho faran ells.

És incoherent demanar-los que no cridin quan s’enfaden, si nosaltres quan no obeeixen a la primera perdem els nervis i posem el crit en el cel.

Si quan ferim a algú o danyem alguna cosa no som capaços de reconèixer-ho, responsabilitzar-nos, reconciliar-nos i de resoldre-ho, com exigirem als nostres fills que ells sí que ho facin?

Siguin quines siguin les paraules que fem servir, haurien de ser utilitzades amb cura perquè la gent que les escolta seran influenciades per a bé o per a mal.

Buddha.

5 claus per a millorar la comunicació familiar

1. Valida les seves emocions i sentiments. Dóna importància i no restis valor al que experimenten en les diferents situacions de la seva vida. Acostumem-nos a resoldre els conflictes i a expressar el nostre disgust, la nostra tristesa, el nostre desacord de manera assertiva. 

2. Practica l’escolta activa. Quan ells parlin limita’t a escoltar amb tots els teus sentits, atenta al seu missatge, mirant-li als ulls, observant els seus gestos, el seu to de veu i sense emetre judicis, sense aconsellar, sense intentar resoldre el problema per ells, sense interrompre’l. 

3. No culpabilitzis ni critiquis als teus fills. Fem-nos responsables de la part que ens toca. Haurem d’enfocar els conflictes i els errors com una font d’aprenentatge i creixement personal. 

4. Evita les etiquetes. Parla sobre les actituds i no sobre ells: “el que vas fer va ser faltar el respecte” però això no vol dir que ells siguin uns irrespectuosos. “Potser la resposta hauria d’haver estat més encertada” però ells no són ximples. 

5. Aprèn a realitzar preguntes de curiositat en comptes de donar ordres. “Com has pensat organitzar-te la propera vegada per a arribar puntual?”, “Com podeu solucionar el problema que teniu entre germans?”, “Què creus que hauries de fer perquè no torni a ocórrer?”.

Els grans enemics de la comunicació efectiva:

Els crits i les imposicions. RECULL l’habitació JA!, POSA’T l’abric que arribem tard!, VIGÍLA, una altra vegada has VESSAT l’aigua!
Els pares en diverses ocasions acabem perdent els nervis i cridant als nostres fills. El cansament després d’una esgotadora jornada laboral, l’estrès producte de la nostra agitada vida, les preocupacions, les autoexigències ens porten moltes vegades a sentir-nos esgotats i sense energia per a atendre els nostres fills amb la claredat i la paciència que necessiten. Com més cridem més creixerà el sentiment de desconnexió en els nostres fills.

T’animo a practicar la respiració conscient abans de trobar-te amb els teus fills per a baixar els teus nivells d’estrès, aconseguir major i millor control emocional. La respiració conscient ens permet tornar a posar els nostres pensaments i atenció en el que realment importa en les nostres vides. Per a practicar-la, és necessari centrar l’atenció en la respiració de manera amable. Sense judici sobre els nostres pensaments, sentiments i sensacions. Prova de practicar 20 respiracions conscients començant per portar l’atenció a la punta del teu nas i fent atenció a la teva respiració. Pots fixar-te en la diferència de temperatura de l’aire quan entra i surt per les teves fosses nasals o en el moviment del teu pit o del teu abdomen en inspirar i espirar.

Vols sentir-te ACOMPANYADA per a fer CANVIS realment IMPORTANTS en la teva família?

Puc mostrar-te les eines que utilitzo a LA MEVA pròpia CRIANÇA, amb els meus ALUMNES i en les meves sessions d’ASSESSORAMENT.

Reserva la teva primera cita gratuïta d’assessorament per a explicar-me en què et puc ajudar. Recorda: “La família és un sistema, si tu canvies els teus fills canvien.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

GRACIAS

POR SUBSCRIBIRTE!