Claus per a fomentar una autoestima saludable en els fills.

nens autoestimaCom a mare i educadora sempre m’ha preocupat tant “alimentar” als meus fills i als nens que acompanyo així com ensenyar-los a que “s’alimentin” emocionalment de manera correcta per a fomentar una autoestima saludable i un autoconcepte positiu, dos conceptes molt relacionats entre si i que val la pena conèixer per a així poder “alimentar-los” correctament.

Què és l’autoconcepte?

L’autoconcepte és la imatge mental que tenim sobre nosaltres mateixos. Es tracta del conjunt d’idees i característiques que creiem que ens defineixen (trets, pensaments, actituds, competències…).

Aquesta imatge mental respon a la pregunta Qui sóc? i ens permet afirmar “jo sé qui sóc”.

Un dels beneficis de construir un autoconcepte positiu és que deixem de voler que els altres ens defineixin convertint-nos així en menys vulnerables.

Segons la teoria de la identitat social, l’autoconcepte es compon de la identitat personal i la identitat social.

Com es construeix la identitat?

Els nens creen la seva identitat a partir de la relació amb les persones que li cuiden i seguidament amb la resta de persones que li envolten i que són importants per a ell (familiars, cuidadors, professors, amics,..).

La identitat personal defineix al jo en termes de trets personals (afectuosa, alegre, divertit, responsable, curiosa…).

La identitat social defineix al jo en termes dels grups de pertinença (futbolista, gimnasta, artista, ballarí, cantant, músic…).

Què és l’autoestima?

La autoestima és la capacitat que té una persona per a valorar-se, respectar-se, tractar-se amb afecte i acceptar-se a si mateixa tal com és.

Un nen amb una autoestima saludable se sent:

 • estimat, valorat i acceptat
 • segur i amb confiança en si mateix
 • autònom i orgullós dels seus assoliments
 • capaç d’aprendre dels seus errors
 • capaç de defensar la seva postura amb assertivitat

Claus per a fomentar una autoestima saludable en els nostres fills

 1. valida les seves emocions. Aprèn a acceptar i donar valor a les diferents emocions que el teu fill/a experimenta al llarg del dia. Restar importància al que sent ajuda poc a l’hora de gestionar correctament les emocions. Fuig de frases fetes com “no és per a tant”, “no ploris per una ximpleria”…
 2. practica l’escolta activa. Escolta amb atenció plena el que et vol dir, mira-li als ulls, sense interrompre i fes-li saber que estàs en la conversa i que entens el que t’està explicant. Para esment al seu to de veu, la seva mirada, els seus gestos… recorda que el llenguatge no verbal permet connectar amb el missatge emocional i aporta informació sobre els seus sentiments i les seves emocions.
 3. comunica’t sense crits ni amenaces. Els crits, en molts nens, activen l’emoció de la por provocant-li inseguretat, estrès i angoixa. Els crits, les amenaces i els càstigs dificulten el vincle segur i el sentit de pertinença.
 4. ensenya-li el valor dels errors. Si alguna cosa surt malament, evita criticar-ho. L’error forma part de l’aprenentatge i ells estan aprenent, així que donem la benvinguda als errors.
  elimina les etiquetes i procura  centrar-te en les seves actituds més que en la seva persona. El seu comportament “ha fet mal a un altre nen” però no és “un nen/a dolent”, no “ha fet les tasques escolars” però no és “un vague/a”.
 5. evita les comparacions, per a ells també són odioses. És important abraçar a la singularitat i acceptar que cada persona és única i per tant diferent de la resta.
 6. anima-li i valora els seus assoliments. Què tal si ens centrem en allò que fa bé en comptes d’estar tot el dia recordant-li el que encara ha de millorar? Agrair la seva ajuda, celebrar els seus assoliments i felicitar-ho per les seves bones decisions són reforços positius que li animaran a millorar i li portaran a repetir aquestes conductes.
 7. Desig que aquestes claus t’ajudin a l’hora de veure quines accions estàs efectuant correctament i que noves conductes pots incorporar a l’hora d’educar que fomentin la construcció d’una autoestima saludable en els teus fills.

  Potser també et pot interessar:

El perill de penjar etiquetes en els infants.

GRACIAS

POR SUBSCRIBIRTE!