Beneficis de la relaxació per als nens

Beneficios relajación

Un dels beneficis que la relaxació ofereix als nens és la possibilitat de gaudir de les experiències des de la calma i l’equilibri. La sobreexcitació i sobreestimulació ens desconnecten del nostre cos i ens arrosseguen a actuar impulsivament sense gaudir plenament.

Segueixo pensant que el ritme frenètic que portava quan els meus fills eren petits i jo volia atendre el treball com a autònoma a casa, les tasques de la llar, la criança dels meus fills, l’atenció als meus majors no feia una altra cosa crear un estrès extra a la vida dels meus dos fills, un d’ells altament sensible que feia que les últimes hores del dia fossin un cúmul de plors, rebequeries i empipaments.

Avui em centraré en els beneficis i el poder de la relaxació en els nens però és important no oblidar que nosaltres com a educadors som els seus models a seguir i per tant tot el que ensenyis sense coherència, sense practicar-lo, sense servir d’exemple no seran més que ensenyaments buits.

El poder de la relaxació per als més petits.

La relaxació forma part de les eines d’entrenament d’Intel·ligència Emocional, de Mindfulness i de Ioga, tres de les disciplines que formen els tallers d’Exploradors Emocionals. La finalitat de conèixer eines de relaxació és ser capaç de parar, de reconnectar amb un mateix per a poder fer des del nostre propi centre.

Quins beneficis ofereix la relaxació als nens?

 • Disminueix l’estrès mental i corporal.
 • Regula la impulsivitat.
 • Afavoreix l’autocontrol.
 • Millora la capacitat d’atenció i concentració.
 • Aconsegueixen un benestar general.
 • Millora la qualitat del somni.
 • Ajuda a millorar els tics i el quequeig.

Aprendre a relaxar-nos a través del joc.

 • Mandalas. Una activitat artística i molt divertida que ajudarà els nens a connectar amb la calma, la paciència i la concentració obtenint com a resultat equilibri emocional. Podeu acolorir mandales per separat o junts. També podeu crear mandales amb llavors, llegums, pasta de diferents colors i formes…
 • Respirar figures. Podem imprimir-les o bé construir-les amb cartolines, cartons, pintures… Les formes poden ser estrelles, espirals, arc de Sant Martí, lluna, sol, flor… i es tracta de dividir la figura en parts (4, 6 o 8), unes més curtes per a la inspiració i altres més llargues per a l’exhalació.
 • Visualització. Les visualitzacions adaptades als més petits els permetrà connectar amb la seva creativitat i imaginació. Un exemple de visualització per a relaxar-nos a través de la respiració és “La mar”: tanca els teus ulls i amb les mans buides tapa les teves orelles. Inhala i exhala el més lentament que et sigui possible parant esment al so de la teva respiració. Imagina que estàs assegut en la riba de la mar i observa com les ones de la mar van i vénen al ritme de la teva respiració. Repeteix unes quantes vegades, fins a aconseguir estar en calma.
 • Curses de cavalls i caragols o de lleons i tortugues o de gats i formigues. La idea és triar animals que es moguin a ritmes molt diferents per a així poder passar dels moviments ràpids i impulsius als moviments lents i controlats. L’únic requisit és acabar sempre amb un moviment lent.
 • Massatge en cadena. Tots donem i rebem massatge, ja que cada cert temps anem canviant en la nostra posició i el primer passa a ser l’últim. Podem utilitzar olis essencials, música, llum suau, posar-nos còmodes i gaudir d’un massatge al cap, braços i esquena.
 • Sons de la natura. Hem d’estar en silenci, còmodes i preferiblement amb els ulls tancats. Escoltarem un enregistrament en el qual apareguin diferents sons de la natura i practicant l’escolta activa intentarem identificar els diferents sons que captem, ocells, aigua d’un rierol, vent, pluja..

Ara tan sols queda practicar, perquè d’això es tracta d’entrenar-nos amb diferents eines que ens proporcionen calma i relaxació per a poder-les incorporar en el nostre dia a dia i beneficiar-nos de tots els aspectes positius que té viure una vida més relaxada, així que a jugar, a gaudir i a relaxar-nos!

Potser també et pot interessar …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

GRACIAS

POR SUBSCRIBIRTE!