Assertivitat i aprendre a dir NO.

Assertivitat. Aprendre a dir no.Fomentar l’assertivitat i aprendre a dir NO són habilitats bàsiques pel nostre desenvolupament en la vida diària. Aprendre a respectar-nos i fer-nos respectar ajuda a augmentar la nostra autoestima i l’autoconfiança així com a millorar el nostre benestar emocional.

 

L’assertivitat al tractar-se d’una habilitat comunicativa ha de ser entrenada per tal d’integrar-la i millorar-la en benefici de les nostres relacions socials.

Què és l’assertivitat?

L’assertivitat és una habilitat social, i consisteix a manifestar  de manera clara, franca i respectuosa les opinions pròpies, emocions i creences, en defensar els nostres drets sense sentir-nos culpables, en acceptar els pensaments i les crítiques dels altres sense agredir ni ser agredit.

Com a educadors hem de ser conscients que per tal de transmetre i ensenyar l’assertivitat als nostres infants primer hem de treballar-ho i dominar-ho nosaltres. Com sempre, som el model a seguir pels nostres nens i nenes.

Agressiu, passiu o assertiu?

Si freqüentment les nostres reaccions a l’hora de defensar-nos i expressar les nostres emocions i opinions són molt reactives, ens trobem davant d’una actitud agressiva, si pel contrari sempre ens trobem evitant les discussions encara que fer-ho ens porti a sentir-nos penedits per no haver dit la nostra ens trobem davant d’un comportament passiu. Just al mig dels dos extrems ens trobem amb la postura assertiva.

Com treballar l’assertivitat des de casa?

Les reunions familiars són una gran eina per a treballar l’assertivitat amb infants de totes les edats. Es tracta de trobar un espai familiar distès en el qual tots hi participem i tinguem l’oportunitat d’expressar-nos lliurement.

Ha de ser una trobada respectuosa, d’escolta activa, lliure de judicis. Hem de trobar-nos lliures, per tal de mostra-nos tal com som i acceptar als altres tal com són.

Les reunions familiars poden servir-nos per:

  • resoldre conflictes
  • dissenyar normes
  • arribar a nous acords
  • prendre decisions
  • demanar ajuda als altres membres de la família
  • o simplement per divertir-nos

Una bona manera de tancar la reunió és acabar-la amb un joc de taula en el qual hi participin tots els membres de la família.

Potser també et pot interessar:

Normes a casa, com posar-les correctament?

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

GRACIAS

POR SUBSCRIBIRTE!