5 maneres d’ensenyar empatia als teus fills

Ensenyar empatia als nostres fills és ensenyar-los la capacitat per a posar-se en el lloc de l’altre i comprendre el que sent o pensa entenent les seves vivències, emocions i opinions com a fruit de la seva situació personal i particular.

A la pregunta com t’imagines als teus fills dins de 20 anys? gairebé totes les mares i pares coincidim en unes certes qualitats que desitgem que posseeixin com amabilitat, consideració, respecte, afecte, col·laboració, solidaritat… totes elles qualitats que formen part de l’EMPATIA.

Existeixen dos tipus d’empatia:
L’empatia afectiva o emocional que ens porta a sentir en la nostra pròpia pell les emocions i sentiments que està experimentant l’altra persona. 
L’empatia cognitiva que ens porta a comprendre des de l’intel·lecte el que està sentint l’altra persona.

Com evoluciona la capacitat empàtica dels nens?

+1 any – El bebè ja comença a adquirir consciència de la seva pròpia persona. 
2-3 anys – Ja comença a identificar i reconèixer algunes emocions bàsiques com l’alegria, la por, l’empipament o la tristesa. 
4 anys – És el moment en el qual comença a ser conscient que els altres també tenen els seus propis sentiments. 
6 anys – És capaç de reconèixer que els altres tenen una individualitat, com se senten i el que pensen. 
10 anys – Sap posar-se en el lloc de l’altre encara que encara continua donant més importància als seus sentiments i pensaments que als dels altres. 
14 anys – És perfectament capaç de conèixer tant el que sent com el que pensa l’altra persona.

Desarrollar la empatía le ayudará a: 

1- Enfortir la seva autoestima. 
2- Millorar les seves habilitats socials i tenir relacions més saludables. 
3- Desenvolupar una comunicació assertiva basada en el respecte i la claredat.

5 maneres d’ensenyar empatia als nostres fills:

1- Treballant la identificació i reconeixement d’emocions pròpies i alienes. 
2- Practicant l’escolta activa observant el que diu i com ho diu (gestos, to de veu, mirada…). 
3- Alimentant el seu sentit de pertinença i importància per a mantenir-lo connectat amb el seu entorn social. És important que vegi que és una persona útil i important per a les persones que l’envolten així com per a la societat.
4- Aprenent a expressar-nos amb prudència, respecte i cortesia, pensant en la persona que rep les nostres paraules i triant el moment adequat per a realitzar segons que comentaris.
5- Cultivant la nostra pròpia empatia i sent un exemple a seguir. Com sempre les mares i els pares som el model a imitiar pels nostres fills.

2 contes per a treballar l’empatia des de casa:

1- El pirata de les estrelles. Aquesta és l’aventura del pirata Ulisses el Barba-rossa. Un pirata que tenia tanta gana que un dia va decidir menjar-se totes les estrelles. Però, què dirà la lluna després de quedar-se sola? El pirata Ulisses en veure que la lluna se sent tan trista pel fet d’haver-se quedat sola decideix posar remei al problema que ha creat. Una gran aventura per a descobrir i reflexionar sobre l’empatia i l’amistat.

2- Berta i les ulleres de la visió empàtica. Berta es troba una ulleres molt especials, unes ulleres que li permeten descobrir les emocions que senten les persones que l’envolten. Berta davant el seu descobriment vol compartir les ulleres amb la seva família i amics, tots les proven fins que un dia descobreixen que ja no les necessiten més perquè han entrenat la seva capacitat d’empatitzar i poden fer-ho sense l’ajuda de les ulleres.

Vols sentir-te ACOMPANYADA per a fer CANVIS realment IMPORTANTS en la teva família?

Puc mostrar-te les eines que utilitzo en LA MEVA pròpia CRIANÇA, amb els meus ALUMNES i en les meves sessions d’ASSESSORAMENT.

Reserva la teva primera cita gratuïta d’assessorament per a explicar-me en què et puc ajudar. Recorda: “La família és un sistema, si tu canvies els teus fills canvien.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

GRACIAS

POR SUBSCRIBIRTE!