10 regles per educar des de l’amor i el respecte.

Educar des de l'amor i el respecte

Educar de manera constructiva segueix sent una de les tasques que més en preocupa als pares i les mares, especialment a aquelles famílies que tenim fills i filles entre 3 i 18 anys. Per això, avui et vull presentar les 10 regles per educar des de l’amor i el respecte als nostres fills proporcionades per Save the Children en el seu decàleg “Diez consejos para educar queriendo”.

 

Decàleg per educar des de l’amor i el respecte

1. Fes-li cas sempre, atén i entén les seves demandes. El nostre fill, en cadascuna de les seves etapes de desenvolupament, necessita sentir-se atès i comprès per poder créixer amb benestar emocional.

 

2. Carrega’t de paciència. Serà la nostra gran aliada a l’hora d’ajudar-lo a gestionar les rebequeries, la falta de col·laboració o el mal humor.

 

3. Posa normes clares, realistes i consistents. Però no quan estiguis enfadat ni molt cansat. Hem d’assegurar-nos que les normes són coherents i adequades a l’edat dels nostres fills. Ha de quedar clar que hi ha uns límits, deures i responsabilitats i és important que no siguin percebudes com a imposicions o càstigs, sinó com a acords de convivència.

 

4. Deixa’l participar en les decisions i escolta la seva opinió. A partir dels cinc anys els nostres fills poden participar en l’establiment dels diferents acords necessaris per a la convivència familiar. Si ells se senten part del projecte i entenen el perquè de les coses, sens dubte se sentiran motivats a actuar i a comprometre’s en l’execució i a aconseguir les metes.

 

5. Demostra obertament que l’estimes amb abraçades i atenció. És important que els nostres fills percebin el nostre amor incondicional, ens ajudarà enormement a gestionar els conflictes i generar un clima de confiança.

 

6. Assumeix els canvis que es produeixen en l’adolescència i adapta’t a ells. Acompanya’l en aquesta nova etapa de manera similar a les anteriors, dialogant, mostrant afecte i adaptant les normes de convivència.

 

7. Practica l’escolta activa amb ells. Escoltar-lo amb atenció i retornar-li la informació ens assegurarà que hem entès el que ens explica. Practicar també l’empatia i expressar com ens sentim farà que ells ens puguin entendre també a nosaltres.

 

8. No recorris mai a la violència o l’agressivitat, no serveix per res. Els insults, crits, amenaces, retrets o comparacions només generen sentiments negatius, distància i desconfiança.

 

9. Respira profund i pensa-t’ho dues vegades. Intervenir en un conflicte quan estem furiosos o cansats, tan sols ens pot portar a prendre decisions errònies o poc efectives. És més aconsellable calmar-nos abans d’intentar solucionar un conflicte.

 

10. Cuida’t i estima’t tu també. Educar des de la parentalitat positiva requereix grans dosis d’esforç i generositat. Procurar-nos espais per relaxar-nos i gaudir amb el que més ens agrada ens ajudarà a recarregar les nostres piles.

 

Descarrega en PDF el document “10 consejos para educar queriendo”

https://www.savethechildren.es/publicaciones/10-consejos-para-educar-queriendo

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *